6 kwietnia 2023 r.

Poznaj logo naszej Fundacji

Inspiracją dla logotypu Fundacji ARA Akcja na rzecz osób z autyzmem jest słonecznik, który jest międzynarodowym symbolem ukrytych niepełnosprawności.

Logo zostało stworzone przez Karolinę Nadolczak-Świerszcz, prywatnie mamę Tobiasza, dotkniętego mózgowym porażeniem dziecięcym i epilepsją. Zachęcamy do obserwacji ich profilu: https://www.instagram.com/takiedziecko/ i donacji na ich zbiórkę: https://pomagam.pl/totakiedziecko.

Spektrum autyzmu obejmuje osoby z dużymi wyzwaniami rozwojowymi, które mogą nigdy się nie usamodzielnić i nie zintegrować w społeczeństwie, jak i również sawantów, których geniusz pozwala odnosić sukces. Duża część osób z autyzmem ma trudności społeczne i ich zachowanie może być postrzegane jako dziwne i nieakceptowane. W tych sytuacjach często osoby z autyzmem i ich bliscy spotykają się z „krzywymi” spojrzeniami czy niemiłymi komentarzami. Wierzymy, że częste używanie symbolu ukrytych niepełnosprawności (ang. hidden disability), logo naszej Fundacji pomoże wprowadzać i oswajać temat w codziennym życiu.