12 czerwca 2023 r.

Szkolenia dla opiekunów: „Zachowania trudne – samoświadomość i system motywacyjny”

Zachęcamy do udziału w szkoleniu dla opiekunów grup żłobkowych i klubików dziecięcych „Zachowania trudne – samoświadomość i system motywacyjny”.

plakat szkolenie dla opiekunów

Fundacja ARA Akcja na rzecz osób z autyzmem zaprasza opiekunów grup w żłobkach i klubikach malucha na specjalistyczne szkolenie na temat zachowań trudnych u dzieci.

Zauważyliśmy potrzebę pokrycia takich szkoleń, dlatego możemy je zaoferować jako cykl lub indywidualne sesje. Przyjmujemy zarówno zgłoszenia indywidualne, jak i całych placówek. W przypadku zainteresowania, na podstawie Państwa oczekiwań i potrzeb przygotujemy spersonalizowaną ofertę, która będzie częściowo sponsorowana przez naszą Fundację.

W programie szkoleniowym m.in. takie zagadnienia, jak:

1. Wczesne rozpoznania – Droga do otrzymania właściwego wsparcia.

– Co powinno niepokoić w rozwoju dziecka?

– Jak dokonać dobrej obserwacji?

2. Co zrobić, gdy zaobserwuje się deficyty rozwojowe u małego dziecka?

– Jak przeprowadzić profesjonalną rozmowę z rodzicem (także w sytuacjach nieoczekiwanych reakcji)?

– Jak zaadresować obawy rodzica w obrębie rozwoju dziecka?

– Jak udzielić pierwszego wsparcia rodzicowi?

3. Jak zmotywować dziecko niepełnosprawne lub dziecko przejawiające zachowania trudne do nauki przez zabawę?

– Różne rodzaje systemów motywacyjnych.

– Sposoby ich wprowadzania.

– Rozprzestrzenianie systemów motywacyjnych na całą grupę.

4. Radzenie sobie z zachowaniami trudnymi w grupie.

– Czy każde zachowanie trudne wymaga oddziaływania?

– Jak zbudować bezpieczne środowisko?

– Efekt przenoszenia zachowań.

Prowadzącą jest mgr Anna Jagiełło. Szkolenie może odbyć się w formie stacjonarnej lub online (w zależności od zainteresowania uczestników/placówki).

Koszt udziału do ustalenia w zależności od liczby osób uczestniczących. W cenie zawarta jest również specjalistyczna konsultacjaskoncentrowana na konkretnej trudności lub aktualnych potrzebach danej placówki.

W przypadku zainteresowania, prosimy o wiadomość na adres kontakt@fundacja-ara.org lub pod numerem +48 797 745 142.

W zgłoszeniu prosimy o podanie planowanej liczby uczestników oraz ewentualną potrzebę otrzymania certyfikatów lub dodatkowych materiałów.

Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą: https://fundacja-ara.org/terapie/, a także do obserwowania profili Fundacji na:
– Facebooku: https://www.facebook.com/fundacjaara
– Instagramie: